1000 ,- KR IGJEN TIL FRI FRAKT!

Norsk nettbutikk
Gratis frakt over 1000kr
Til kassen
Totalt: 0

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-

Slik høster du løk

Satte du setteløk i våres er kanskje tiden inne for å høste løk nå.

En varm og tørr sommer gir de beste forutsetninger for dyrking av løk, men fortvil ikke- selv en kald og regnfull sommer kan gi nokså god avling. Man lærer seg å sette pris på det man får når man dyrker på friland her i Norge. Været får vi ikke gjort så mye med, selv om vi gjerne skulle ønske det. 

Når skal jeg skal høste inn løk? 
Det beste tidspunktet å høste inn løk på er når ca halvparten av bladene har lagt seg. Ta gjerne opp et par løker på forskjellige plasser for å se hvordan de ser ut.

På bildet under ser du hvordan våre pallekarmer med løk ser ut nå. Du kan fint la løken vente litt til etter bladene har lagt seg, men merk at kvaliteten og holdbarheten blir dårligere. Skal du ha løk som holder seg gjennom vinteren bør de derfor tas opp tidlig. 

Hvordan skal jeg høste inn løk?

Høst løken forsiktig på en tørr dag og pass på at de ikke får skader under prosessen. Får løken sår kan de lettere angripes av sopp og blir dårlig. Spis derfor gjerne skadet løk først, og prioriter å lagre de som er hele og fine. 

Etter innhøsting må løken tørkes grundig i 10-14 dager før den kan lagres. Den kan tørkes på bakken ute om det er varmt og tørt, men vi anbefaler å henge de opp i noe du kan bære inn og ut ved behov eller la de tørke under tak. Vi tørker vår avling i en tørr garasje. 

Hvordan lagrer jeg løk? 

Etter løken er tørket kan du f.eks flette de sammen ved hjelp av jutesnøre og ha de hengende i romtemperatur. Tørket løk gjør seg godt på kjøkkenet og en slik løk-flette gir mye glede gjennom vinteren. Denne metoden er kanskje best egnet om du har en liten avling som ikke krever stor lagringsplass.

Skal du lagre løken i kjeller bør du påse at temperaturen ikke er for kald, da tror nemlig løken det er på tide å spire. Skal du spise løken innen kort tid kan den derimot oppbevares i kjøleskap. Lagre de gjerne i kasser (kjøp her), i potetposer av papir (kjøp her), eller i jutesekker (kjøp her). 

Du trenger ikke tørke løken før den spises, men du må tørke de for at de skal holde seg under lagring, Skallet på løken som dannes når den tørker er nemlig det som holder løken frisk lenge og beskytter mot fordamping under videre lagring.