Alt om dyrke- og plantelys

Det er ingen hemmelighet at sollys er livsviktig for planter, faktisk er det like viktig som oksygen er for oss mennesker. Dette fordi energien i lyset er det som gir planten alt den trenger for å vokse, puste og drikke vann.

I dette innlegget kan du lese om forskjellen på et plante- og dyrkelys, hvordan lyset brukes og til slutt eksempler for oppsett av vekstlys. 

Hva er forskjellen på dyrkelys og vekstlys? 

Du har kanskje lagt merke til at vi har delt opp våre vekstlys i to ulike navn: plantelys og dyrkelys. Dette fordi de har ulike bruksområder og presterer best dersom du bruker de til riktig formål. Det er ingen ting i veien med å bruke lampene på kryss og tvers, men du kan da merke at f.eks forkultiveringen går noe saktere. 

Plantelys er som navnet lyder- til planter. Dette er lys spesielt designet for å gi liv til potteplanter som står plassert i mørke kriker og kroker i hjemmet, eller til overvintring av flerårige potteplanter (eks. oliven- eller sitrontre). Plantelys er kjent for å ha flere blå- enn røde bølgelengder. Dette betyr at pæren er designet for å ha et lavt forbruk av lys, men like vel gi nok lys for at en velutviklet plante skal trives og vokse. 

Planter er blitt en viktig del av interiøret for mange og vi kjøper ofte planter basert på utseende. Dette har resultert i at vi fyller hjemmet med tropiske planter som liker det lyst, varmt og fuktig. Plasserer du en slik plante langt inn i et rom, eller i et rom uten sollys vil den raskt mistrives og i verste fall dø. Et plantelys vil ikke bare gi deg muligheten til å dekorere med planter der du ønsker, du kan også plassere de der du ellers ville brukt en lampe- så lyser også lampen opp rommet. 

Selv om vi kaller lyset for blå bølgelengder betyr ikke nødvendigvis det at lampen lyser blått. Utviklingen av plantelys er kommet langt og pærene gir nå ofte fra seg et kaldt-hvitt lys. De populære plantelysene Sunlite og Leaf Light Care har et behagelig lys som ikke virker forstyrrende i oppholdsrom. 

Kjøp plantelys her

Dyrkelys er laget for å fremme vekst og blomstring. Dette brukes vanligvis når du sår frø eller skal drive frem små spirer. Et dyrkelys består vanligvis av en blanding av røde og blå bølgelengder, men har ofte flest røde. Røde bølgelengder øker vekst og stimulerer blomstring, og kan derfor også brukes alene om du ønsker å fremme blomstring på en plante. 

De klassiske led-listene fra Nelson Garden er et sikkert valg for mange og er utviklet med et nøytralt lys som ikke virker forstyrrende. Det betyr at lampen uten problem kan brukes i oppholdsrom som f.eks på kjøkkenet eller i en vinduskarm. Ønsker du selv å styre fordelingen mellom røde og blå bølgelengder er vekstlyset Quattro for deg. 

Kjøp dyrkelys her

Hvordan bruke vekstlys?

Vekstlys bør stå på i 16 timer hvert døgn, og kan med fordel gå på/av til samme tid hver dag. En timer kan derfor gjøre jobben med dyrking og plantestell enklere, eller være til hjelp om du skal reise bort. For plantelysene Sunlite kan du da bruke en kontrollenhet, ellers er en bluetooth timer optimal for alle dyrkelys. Lampene fra Elho (Leaf light care, Plant light care, Light garden) kommer med innebygd timer og vil automatisk gi korrekt mengde lys i løpet av et døgn. 

Et vekstlys bør plasseres fra 20-40cm fra planten. Det kan derfor være smart å sette opp lyset på en slik måte at avstanden kan justeres etter som planten vokser. Til dyrkelys finnes det egnede oppheng til dette (mer om dette i neste avsnitt). Plantelysene på pinne stikkes rett i jorden og tilpasses enkelt i høyden ved behov. 

Oppsett av vekstlys

Når du skal dyrke planter fra frø, eller drive frem stiklinger må dyrkelys til. Hvordan du velger å sette opp dette er helt opp til deg og hvilke muligheter du har der du dyrker.

En viktig ting å huske på når du skal bruke LED lister fra Nelson garden er hvilke modeller som kan seriekobles sammen og hvordan. Dette er reglene: 

  • For å seriekoble LED lister fra Nelson Garden må du alltid starte med den som kalles no.1. Dette fordi denne har adapteren som bringer strøm til lampen.
  • En LED list som kalles no.1 kan seriekobles med to LED lister som kalles no.2 (totalt tre LED lister) 
  • Det anbefales ikke å seriekoble LED lister av ulik størrelse. Hold deg derfor til kun 60cm eller 85cm. 
  • Er det lang avstand mellom LED listene du skal seriekoble kan du bruke en skjøteledning.

    Eksempler på hvordan du kan sette opp vekstlys:

    Oppheng fra tak
    Har du mulighet til det vil oppheng fra taket gi deg de beste forutsetninger til å følge plantens vekst helt frem til den skal flytte ut. Dette er spesielt gunstig for de litt større vekstene som f.eks tomat. For å gjøre dette trenger du et hengende oppheng. Dette stativet rommer opptil tre vekstlys. 
    + Enkleste måten å følge plantens vekst uten å måtte flytte dyrkingen
    - Krever montering i tak

    Oppheng i stativ
    Et oppheng i stativ gir deg mulighet til å dyrke hvor som helst, og til å flytte det rundt ved behov. Du kan derfor ta med dyrkingen ut i stua eller kjøkkenet, og pakke det ned igjen når sesongen er over. Denne type oppheng begrenser hvor høyt lyset kan heves og passer derfor best til lave planter eller små spirer. Et stativ rommer en LED list, to stativer rommer to (monteres sammen ved at hvert stativ bærer hver sin ende av LED listene). Se gjerne vårt sett med stående vekstlys, eller vekstlys Duo som er en komplett løsning fra Venso.
    + Kan brukes over alt uten å måtte skru
    - Begrenses i høyden

    Oppheng på vindu
    Et oppheng på vindu monteres med sugekopper og er i likhet med stativ en løsning som kan monteres opp og ned ved behov. Fordelen med denne løsningen er at du her har hele vinduets høyde å gå på etter som planten vokser. Dette er en god løsning for deg som dyrker litt, eller i tillegg til et av de andre alternativene. Obs! Når du sår tidlig kan det være kald trekk i vinduskarmen. Bruk derfor gjerne en varmematte for å holde jorden varm og spirene i live. 
    + Kan enkelt monteres opp/ned ved behov
    - Begrenset med plass 

    Oppheng i hyller
    Mange investerer i hyller de skal dyrke i, som f.eks en bokhylle, lagerhylle eller vegghengt hylle. Du kan montere en LED list ved å f.eks skru eller lime fast festene som følger med. Når du monterer lys opp til noe er det viktig at du følger med på at lampen ikke blir for varm. Dersom det ikke er tilstrekkelig luftgjennomstrømning rundt lampen kan levetiden forkortes, og i verste fall være brannfarlig. I tillegg kan det være smart med justerbare hyller slik at plantene får korrekt avstand til lyset gjennom hele vekstperioden. 
    + En plassbesparende måte hvor du kan dyrke i høyden
    - Ofte begrenset mulighet til å justere avstand mellom lys og plante

    Lamper
    Det finnes flere ulike pærer som har de rette bølgelengdene for å stimulere vekst. Pærene kan henges opp i en lampeledning, eller brukes i lamper du allerede har fra før av.
    + Kan brukes i lamper du har fra før av
    - Dekker få planter pr pære

    Kjøp vekstlys her

    More articles