Dyrk Amaryllis
Amaryllis, eller ridderstjerne som det kaltes før, er kanskje den mest elegante løkblomsten vi har. Dette er en blomstersort som ofte forbindes med julen, men med dagens utvalg av sorter finnes det ingen grunn til å ikke ha disse stående til pynt gjennom hele vinteren.
Amaryllisen du får kjøpt nå på høsten er lagret slik at den vil blomstre til jul, men dette betyr like vel ikke at de kun kan blomstre på denne tiden. Ved å plassere løken i jord tidligere/senere i sesongen kan du påvirke når de blomstrer og ha glede av disse vakre blomstene når det passer deg best. Dette er en veldig enkel blomst å få til fordi all næring den trenger allerede er lagret i løken.
Det oppleves som luksus for oss her i nord med blomstring om vinteren, men denne sorten stammer opprinnelig fra den sørlige halvkule og har derfor sin naturlige blomsting på denne tiden av året. Å drive frem amaryllis fra løk gir langt flere valgmuligheter når det kommer til farger og sorter enn når du kjøper de ferdig plantet hos blomsterbutikken. Velg mellom røde, hvite eller blandinger med mønster! Jo større løk du kjøper, desto flere stengler pleier det å komme opp av løken. Går du for Jumbo løkene hos oss får du de største løkene (nesten på størrelse med en sellerirot).
Planlegg blomstring
Det er både spennende og litt nervepirrende å drive frem amaryllis når man vil ha den første blomstringen i full prakt til jul. Våre løker fra Nelson Garden er temperaturbehandlet for å utvikles på 6-8 uker, men dette kan du enkelt påvirke ved å regulere lys og varme. Synes du det går for tregt gir du mer lys og varme, går det derimot for fort gjør du det mitsatte.
En grei huskeregel er å få løken i jord i løpet av de første ukene i november.
Plant løken i jord
Før du planter løken i jord bør den vekkes opp fra dvale. Dette gjør du ved å plassere røttene i lunkent vann over natten, pass på at ikke selve løken blir våt. Neste dag er den klar for å plantes i jord. Velg gjerne en tung potte som ikke velter når blomsten når sin fulle høyde, og som er stor nok til at det blir værende ca 2cm mellomrom mellom pottekanten og løken. Plasser et lag leca i bunn for drenering og fyll resten med blomsterjord, trykk jorden godt rundt løken. Husk at ca halve løken skal stikke opp fra jorden.
Vanning
Etter et par uker etter planting viser knoppen seg og det er tid for første vaning. Hold igjen på vannet når blomsterstengelen sakte kryper frem, vann igjen når knoppen sprekker opp. Etter dette holdes jorden fuktig, helt uten bruk av gjødsel.
Blomstring
Når knoppene har kommet kan du med fordel sette potten svalere slik at blomstringen ikke går for fort. Har du en varm stue og ønsker å se blomsten hver dag kan det lønne seg å oppbevare potten på et kjølig sted om natten. Når amaryllisen blomstrer kan denne stå både i vinduskarmen og et lengre stykke inn i rommet. Forsøk å unngå direkte sollys om blomstene mister farge. Støtt gjerne opp blomsten med en blomsterpinne om den blir for tung til å holde seg selv oppe. Når en stengel har blomstret ferdig skjærer du den av. Som oftes pleier det å være flere stengler på gang som da vil skyte fart.
Prøv noe nytt
Det vanligste er å sette amaryllis i krukke med jord, men har du testet en glassylindervase? Disse vasene er perfekte for å holde løken over vann, samtdidig som røttene får drikke vann fra vasen. I morgen får vi inn slike fra det svenske merket DBKD. Obs: de største jumbo løkene får ikke plass i disse. Om stilken skulle knekke kan du fint bruke de som snittblomst. De holder seg fine lenge i vann, men bruk gjerne dette gjødselet for snittblomster i tillegg.
Når sesongen er over
Når den siste stengelen har blomstret ferdig er det tid for å gjøre løken klar for hvile om du ønsker å spare den til neste år. Begynn å gi næring og vann godt annenhver uke, fra april av vannes den hver uke. Ønsker du å oppbevare løken inne steller du den som en vanlig potteplante. Ønsker du å oppbevare løken ute kan denne graves ned i hagen i en potte, velg da et delvis skyggefullt sted som sommeren og vann med lett gjødsel i blant. Løken graves opp før frosten kommer, oppbevar så på et tørt og svalt sted uten vann til den skal drives frem igjen.