Dette sår vi i mai
Endelig er varmen her og hagesesongen er i gang!
Mai er måneden hvor hagen virkelig våkner til liv og arbeidsoppgavene som en hobby-gartner beveger seg ut av huset. Det skal sies at denne måneden også kan være uforutsigbar på temperatur, så det lønner deg å ta en kikk på værmeldingen og ikke gå for fort frem.
I mai er vi ferdige med å forkultivere frø inne. Nå skal det vi har dyrket frem få lov til å flytte ut i tur og orden, og med det starter først herding av plantene. Å herde plantene betyr at de skal bli vant til lyset fra solen og temperaturen ute. Dette gjøres ved å sette plantene ut på dagtid, først en periode i skygge, så en ny periode i solen hvor du gradvis øker antall timer eksponering. Dersom du ikke herder plantene kan de få stygge skader på bladene, eller i verste fall forsinket utvikling av blomster/frukter.
Et tips er å samle plantene på spirekasser (direktelink) slik at du enkelt kan løfte de ut/inn hver dag. Det kan også lønne seg å bruke fiberduk (direktelink) over vekstene du planter ut i bed og pallekarmer i mai. Dette skaper et lunere klima uten de store temperaturforandringene, i tillegg til beskyttelse mot sol og vind. Du kan også fremskynde avling ved bruk av slike duker, noe som er spesielt egnet i de kjølige delene av landet.
I mai kan du gå helt bananas på hvor mye frø du sår direkte ute, og best av alt- du trenger ikke lenger tenke over hvor du skal ha alt inne lenger. Merk at det kan lønne seg å avvente litt om våren ikke riktig er i gang der du bor. Nå kan du direkte så sommerblomster som pyntekorg, solsikke, blomkarse, blomsterert og blomstermikser for nytteinsekter (direktelink) eller for bier og sommerfugler (direktelink). I grønnsakshagen kan du direkte så salat, gulrøtter, rødbeter, bønner, erter og spinat.
Tiden er også inne for å sette poteter og setteløk.