Dette sår vi i januar
Riktig godt nytt år, vi håper du har hatt en god juletid og en god start på det nye året.
Nå er vi inne i januar og endelig er startskuddet for dyrkesesongen i gang. Nå starter forkultiveringen av sorter som bruker lang tid på å utvikles. Disse sortene stammer opprinnelig fra varmere klimaer enn vårt, og dermed krever langt mer tid enn hva den norske sommeren har å by på for å bli klar. Disse sortene har blitt store dyrkefavoritter over hele landet og for mange av oss er det å så de første frøene en deilig tradisjon å starte året med.
Hva kan jeg forkultivere i januar?
I januar er det vanlig å forkultivere grønnsaker som chili, selleri, artiskokk og blomster som blodbeger, stemor, pelargonium og lavendel. Å forkultivere betyr å så innendørs og drive frem ved bruk av vekstlys frem til sommeren kommer og plantene kan få flytte ut til sin endelige vekstplass.
Kan jeg forkultivere andre sorter i januar?
Ja, du kan i teorien forkultivere alle slags frø inne akkurat når det passer deg. Mange dyrker grønnsaker inne året rundt, spesielt populært er mindre plassbesparende vekster som salat og krydderurter. Anbefalingene om hva du skal så nå i januar kommer av at tiden vi har igjen til sommeren passer perfekt med tiden disse vekstene trenger for å bli klare til å dyrkes ute på friland eller i drivhus. De fleste følger disse anbefalingene med +/- en mnd, desto saktere en plante vokser desto tidligere kan du tyvstarte. Dyrker du f.eks en hurtigvoksende tomat inne nå vil den kreve svært stor plass og mye lys før den tåler å settes ut.
Hva kan jeg så direkte ute i januar?
Det er mye som kan direkte sås ute i januar, men det betyr dog ikke at de vil begynne å spire allerede nå. Det er populært å vinterså f.eks spinat, salat, gulrot og pastinakk. Disse sås direkte på frossen jord og er forventet å spire på våren når telen forsvinner og vårsolen begynner å varme opp jorden. Husk da på å vanne denne jorden så fort den tørker ut. Du kan fint måke vekk snø, så frø og legge snøen over igjen.